2 tips för bra kropp och hälsa

Många tips finns att ge för att du ska må bättre och få din drömhälsa men om jag ska göra det enkelt och avskalat och ge bara TVÅ tips, då kommer jag säga följande;

  1. Ät mer PROTEIN
  2. ÄT mindre SOCKER

Några saker en diet rik på protein kan göra;
– minskar hunger och ökar mättnadskänsla
– minskar sötsug- kan höja din fettförbränning
– ökar din muskelmassa (vilket i sig ökar din förbränning) och är mycket viktigt när du blir äldre

Hur mycket är en ”tillräcklig” mängd protein?

Jag rekommenderar 1.6-1.8 g per kg kroppsvikt, det innebär att om du väger 60 kg är minst 100 g protein bra för dig och om du väger 80 kg är det minst 140 g per dag som gäller.

En väldigt bra artikel om just detta finner du här (på engelska).

Varför äta mindre socker?

– mindre kalorier = mindre extra vikt
– mindre hål i tänderna
– mindre skit i din kropp (det mesta av godiset är tillverkat av kemikalier)
– mindre svamp i kroppen (japp, Candida är ett problem många i Sverige lider av utan att veta om det. Candida lever på socker.)

Lite mer info för den sugne;

– förutom de extra kalorierna som du får i dig gör sockret dig en annan otjänst. Det påverkar din insulinkänslighet vilket gör att du programmerar din kropp att reagera på kolhydrater och mat på ett ”inlagrande” sätt. Enkelt uttryckt kan man säga så här; Om du äter socker, i synnerhet på tom mage, kommer din kropp att lära sig att lagra in extra kolhydrater vilket innebär att övriga kolhydrater du äter (potatis, ris, pasta, bröd mm.) kommer i större utsträckning lagras in som fett än om du inte gör det. Så kaffefikat gör faktiskt inte bara skada den dagen du äter det, det är en dålig investering fram i tiden också. Se nedan vad du kan mumsa på istället!

 

Veckans tips:

Så, hur ska vi kunna äta mer protein och mindre socker samtidigt utan att göra en stor ändring i vår livsstil? Jo – köp nötter och proteinbars. Nötter är det perfekta mellanmålet, de har både protein och nyttiga fetter och ger dig bara bra saker när du behöver det. Var inte rädd för fettet, när du inte samtidigt äter socker kommer det inte att göra dig tjock – bara ge dig bra energi. Här har du en sort samt en annan som du kan köpa med gott samvete och till ett bra pris.

Proteinbars ger dig ofta 20 gram rent protein vilket är ett ypperligt mellanmål. Viktigt att välja bars utan socker eller konstgjorda sötningsmedel. Mina två favoritbars till nätets bästa pris hittar du här och här.