5 om dagen? Kalorier? Blodsocker?

Många deviser vi hörde när vi var små kan vi gott glömma. ”Fett är inte bra för dig”, ”Gå långa promenader för att bli smal” mm. Forskning och erfarenhet har visat att saker ligger annorlunda till. Ett mantra hänger dock kvar än i dag, 5 mål om dagen är bra för magen. Inte bara för magen, för hela dig. Varför? Jo, därför att du håller igång din metabolism, din ämnesomsättning.

Om du under en månad provar att äta exakt samma matmängd och kalorimängd uppdelat på 3 stora måltider per dag och sen tar en månad till där du äter exakt samma saker fast delar upp dem i 3 större och 2 mindre mål, kommer du i det senare fallet uppnå bättre form och/eller gå ner i vikt.
Va? säger du. Men handlar inte allt om hur många kalorier man äter jämfört med hur många man förbränner? Nej, det är bara en del av receptet.
Timing är lika viktigt som energimängd.
Varför? Enkelt, vi ska nu på ett enkelt sätt utröna vad insulinkänslighet innebär.
För ett antal år sedan började man i media prata om GI (glykemiskt index) och ”blodsockerblues” via Fredrik Paulún bl.a. Det banade väg för förståelsen om vilka typer av kolhydrater man skulle äta. Dock så tror jag att många fortfarande saknar kunskap om när dessa kolhydrater ska konsumeras och i vilken mängd.
Sen misstänker jag att många inte riktigt är med på hur detta hänger ihop. Låt mig göra ett försök att reda ut begreppen. Ge mig 3 minuter av din tid så ska jag se om jag försöka ge dig nyckeln till detta.

Insulin är kroppen mest anabola (uppbyggande hormon). När du äter utsöndrar bukspottskörteln detta hormon som har som funktion att lotsa in energin i dina celler, där den ska förbrännas. På ena sidan av spektrumet befinner sig de människor som är insulinkänsliga, de som har tränat kroppen att inte reagera så starkt på inkommen mat och således inte utsöndra så mycket insulin. Detta uppnås genom god kosthållning. På andra sidan finner du diabetiker som är extremt okänsliga för insulin och därför behöver tillskott av det. De flesta människor ligger dock mitt emellan dessa två grupper.
Genom att äta regelbundet sker det en mindre utsöndring av insulin i blodet per måltid vilket gör att du lagrar in fett i mindre utsträckning jämfört med om du äter sällan (2-3 ggr per dag) då kroppen som är svulten då tar tillfället i akt att lagra på sig när den väl äter. Med andra ord, för att hålla en god hälsa vill man sträva efter att bli insulinkänslig.

Kom ihåg att oavsett vad du äter kommer överskottet att lagras in som fett.

Så enkelt är det. Vad som menas med ”blodsockerblues” är helt enkelt att blodsockret åker jojo upp och ner då man äter för sällan och när man väl gör det produceras för mycket insulin. Äter man DESSUTOM sk. snabba kolhydrater i form av socker blir insulinchocken total.
Mer om ämnet kolhydrater och GI kommer vi till i nästa avsnitt.
Och för de som undrar, ”ska man inte låta magen vila mellan måltiderna”, jo det är klart men om du är vaken i 17 h och fördelar det på 5 måltider kommer du ha runt tre timmar mellan dem. Då har magen vilat tillräckligt, i synnerhet då två av dessa måltider är mellisar, det kan vara en handfull nötter, lite kvarg, kokos och bär, poängen är att du håller kroppen igång.
Kom ihåg, din kropp är ett intrikat och avancerat maskineri. Om du ger den bränsle kommer den att snurra på. Om bränslet är av hög kvalité kommer den att prestera ännu bättre. Men om du inte ger den bränsle, hur kan du då förvänta dig att den ens ska snurra?

Vad är då rätt bränsle, och när ska man inta det? Nästa vecka pratar vi om vad vi ska äta. Och varför.
Vi kommer lägga grunden för vår förståelse av näringslära. Det låter kanske lite trist men jag lovar att det är ganska kul – vi kommer inte fastna i detaljer, bara se till att du vet det du behöver veta.
Häng med mig då!


 

Veckans tips:

  1. Nästa gång du handlar ris, köp ett mörkt ris istället för det vanliga vita. Förutom att det innehåller avsevärt mer näringsämnen kommer du få ett mycket lägre GI vilket gör att riset du äter påverkar ditt insulin mindre. Du har då tagit ditt första steg till att bli mer insulinkänslig – grattis! Kan du lägga några slantar extra – köp gärna ekologiskt också, vanligt ris är ganska utsatt för kemikalier när det odlas.
  2. Dra ner på ditt användande av socker. Testa att skippa söta ditt kaffe/té eller åtminstone halvera dosen. Ha tålamod, efter den tionde koppen kommer du inte sakna skillnaden längre.
  3. Kan du skippa glassen eller godispåsen? Testa om du kan unna dig något helggott som inte är sockerbaserat? Och när sockersuget slår till – ha en flaska koncentrerad lime- eller citronjuice (eller ännu bättre – pressa färskt) i kylen. Jag lovar att några droppar i ett glas vatten och två minuter senare är suget mindre.
  4. Äter du normalt 3 ggr per dag? Bryt ut lite av ditt sista kvällsmål och ät det som ett mellanmål istället mellan lunchen och middagen. Eller testa dela upp frukosten/lunchen så du får loss ett mellanmål mellan dem. Se hur du mår om du bara har 3 h mellan mattillfällena. Känns efter hur ditt blodsocker reagerar.

Jämnare blodsocker, detta är vad du kan vänta dig;

– Jämnare humör (mindre ”sura miner”, tänk vad folk
omkring dig blir glada)
– Mindre sötsug (du kommer vara viljestarkare när
fikat ställs på bordet)
– Mer energi (du kommer ha en jämnare energi över
dagen)
– Slipp dipparna (den där hängigheten vid 15-16-tiden
som många har – borta!)

Känner du igen dig själv på eftermiddagarna? Blodsockret är en av nycklarna till ett stabilare humör.