Äkta mat – hur skulle du kunna må?

För åtta år sedan gjorde jag en helomvändning i livet. Efter att ha besökt en 3-dagars utbildning/föreläsning av en vietnamesisk lärare och hälsoprofil beslöt jag mig för att rensa ut mitt skafferi. Bokstavligen. Jag åkte hem och tog ut och gav bort allt som innehöll onaturliga e-ämnen, allt ifrån såser till torr mat. Jag insåg då hur vanligt det är i vår mat med konserveringsämnen, färgämnen och smakförstärkare. I dag är det svårt att föreställa mig att jag en gång i tiden åt sådant utan förbehåll men så var det.

Av alla aktioner jag gjort i mitt liv för min hälsa är denna den som utan jämförelse gjort störst skillnad. Efter två veckor insåg jag – vad lätt jag känner mig! Det var som att jag bokstavligen gick på moln. Jag insåg att jag hela livet gått och varit tung i magen, uppsvälld och generellt obekväm. Nu var jag lätt och smidig, dagligen. Mitt immunförsvar blev också starkare, efter detta blev jag ytterst sällan sjuk. Jag förstår att det låter banalt, att det skulle göra sån skillnad men så var det, jag var lika förvånad själv. Och när man tänker efter är det ju naturligt. Kroppen vill ha ren mat. Om du istället ger den kemikalier (vilket de flesta e-ämnen är) kommer den att svara med motstånd och försvar. Och förutom känslan av lätthet, föreställ dig på sikt hur mycket bättre din kropp kommer att förändras och åldras om du ger den bra bränsle. Och inte ger den onödiga kemikalier.

Nu menar jag inte att du ska göra en drastisk förändring i ditt liv och slänga ut halva ditt skafferi. Däremot skulle jag rekommendera dig att när du handlar – kolla på ingredienserna. Du kan förstås satsa på ekologiskt (vilket är ett separat ämne jag kommer skriva om senare) där det oftast är bra ingredienser utan kemikalier, men framför allt skulle jag vilja inspirera dig att läsa innehållsförteckningen. Jämför två sorters ketchup nästa gång. En kanske innehåller konserveringsmedel medan den andra inte gör det. Välj den renare. Gör du det här kommer du på lite sikt ha rensat ut ditt skafferi också fast inte nödvändigtvis lika drastiskt som jag gjorde det.

Någon kommer att säga att maten ju håller längre med konserveringsmedel. Till det vill jag svara, men varför ska den hålla så länge? Och är det naturligt verkligen? Dessutom finns det naturliga ämnen såsom citronsyra m.fl. man kan använda men ofta använder man kemikalier istället som är billigare än deras naturliga motsvarigheter.

Färgämnen är svårare att försvara. Vad vill du helst ha, nyttig mat eller färgglad kemikaliemat?

Aromer, varför ska man smaksätta med kemikalier när det finns naturliga smakessenser? Svaret, de är billigare.

Smakförstärkare. Hela ordet är ju löjeväckande. Om man behöver smakförstärkare i en rätt har man tydligen använt för dåliga råvaror. Tanken är ju att maten ska smaka. Utan hjälp av kemi.

 

Det finns en väldigt bra bok om allt detta som heter Äkta Vara, skriven av Mats-Eric Nilsson. Du kan se boken här http://www.adlibris.com/se/bok/akta-vara-guide-till-oforfalskad-mat-9789170373916

Tänk på att e-nummer kan vara naturliga också, t.ex. citronsyra E330. Det innebär att ordet e-nummer inte alltid behöver vara negativt. I de flesta fall är det dock värt att kolla ordentligt. Numera skriver tillverkarna hellre ut namnet på tillsatsen istället för numret för att det låter aptitligare. Håller du med?

En bra webplats för detta är http://www.aktavara.org/Guide.aspx?f_id=9525 där du kan se och söka på e-nummer samt läsa om ämnet generellt.

Vill du läsa mer om var jag började min inspiration till bättre hälsa? Centret finns i Linköping och du hittar det på http://www.suphusacademy.com

Veckans tips:

Om du vill handla mat med rena ingredienser i Stockholm kan jag rekommendera dig Paradisets butiker i city och vid Mariatorget, http://paradiset.com. De öppnar dessutom en tredje butik i Sickla 25 januari 2017. Allt du köper där har naturliga ingredienser och mycket av utbudet är också ekologiskt. De har en snygg disk med färdigmat när du inte orkar laga mat själv och de har också en del av butiken som är som en foodcourt där du kan beställa tunnbrödspizza, fika eller andra maträtter lagade på ett delikat och samtidigt naturligt sätt. Sveriges motsvarighet till Whole Foods, om du inte provat dem ännu är det ett hett tips från mig!

Gillar du att handla online? Själv handlar jag det mesta på Bodystore, där finns mycket bra saker från ekologisk pasta till té, godis och allt möjligt, http://www.bodystore.com.