Ersätt sockret!

Lita på mig när jag säger detta. Du kan baka utan socker, med god söt smak och helt naturligt innehåll. Det är sant.

Det finns två produkter jag vill slå ett slag för i denna veckas avsnitt. Stevia och Erythritol (Sötin/Sukrin). Om du känner skepsis när du hör de inte så aptitliga namnen, låt mig få berätta mer. Denna information kan nämligen drastiskt förändra ditt förhållningssätt till socker och därmed göra stor inverkan på din hälsa.

Stevia är extrakt från blad från Stevia-plantan som från början växte och odlades i Paraguay. Stevia finns som pulver och som smaksatta droppar. Det är helt naturligt och helt utan kemikalier och tillsatser.

Pulvret kan man baka med (även fast jag rekommenderar en annan produkt nedan hellre till det) men framför allt är dropparna guld värda.

Yoghurt, fil eller kvarg kan göras smaksatt och god med 4-5 droppar i. Fast du får inte i dig något socker eftersom Stevia inte innehåller några kalorier.

Stevia-droppar köper du här.

Jag rekommenderar smakerna som är helt naturligt smaksatta som är jordgubb, citron, choklad och naturligtvis naturell. Den sistnämnda är perfekt i yoghurt och kvarg med bär om man vill lyfta smaken lite.

 

Erythritol (varumärke Sötin eller Sukrin) finns som strösocker eller florsocker från fermenterade grödor. Den kan tom. göras ekologisk. Vår kropp saknar enzymer för att bryta ner erythritolet men det är fortfarande sött, detta innebär att det passerar rakt igenom vår kropp utan att det gör någon inverkan på varken blodsocker eller kalorier. Kort sagt, du kan både äta kakan och ha den kvar (otroligt nog)!

Pulvret är en direkt ersättare till strösocker, jag har bakat allt möjligt med den, från lussebullar till pajer och det fungerar utmärkt. De som tycker att Stevia kan ha en något besk smak blir ofta väldigt nöjda med denna produkt.

Sötin (strösocker) köper du här.

Sukrin (florsocker) köper du här.

Viktigt att poängtera; De kemikaliebaserade sötningsmedlen som finns i läskedrycker á la light såsom Aspartam och Acesulfam avråder jag bestämt ifrån. Förutom att de är av kemiskt ursprung finns det vissa bevis för att de kan vara sjukdomsframkallande.

Vad innehåller framtiden? I den bästa av världar kommer allt vanligt socker att bannlysas och ersättas av naturliga produkter. Just nu finns det fortfarande för mycket vinstintresse hos sockerproducenterna och de som producerar produkter med socker tycker nog att Stevia, Erythritol och andra naturliga sockerersättare är för dyra. Dyrare blir det när man köper det i bulk men för dig som ska baka en kaka är det fråga om enkronor. Med en ökad förståelse runtom i världen för hur många av våra välfärdssjukdomar som beror av sockret kan vi förhoppningsvis snart få en förändring. Håll utkik i butiken, det ploppar upp varor ”sötade med Stevia” lite varstans numera. Jag var i USA för två veckor sedan och hittade min första Stevia-sötade yoghurt på K-Mart. Snart når det oss också. 

Veckans tips:

Oavsett hur van du är vid vanligt socker, köp en påse Sötin eller Sukrin. Ha i det i kaffet. Eller nästa gång du bakar. Rör ner lite i frukostfilen. Ge det en chans. Det kan göra stor skillnad!