Frukost – vad och varför

Tänk dig att du har en bil. Bränsletanken är tom. För att åka hemifrån behöver du…? Just det, tanka bränsle. Du vet ju att du inte kan åka hemifrån utan detta. Ändå går så många hemifrån utan sin frukost.

Vad händer när du inte äter frukost? Kroppen har inte fått näring på 10-14 h, den är helt utsvulten. Istället för mat får den producera extra stresshormoner för att pusha iväg dig genom dörren till tuben, cykeln eller bilen. Istället för att få energi och starta en dag väl sliter den allt den har för att du ska kunna göra det du behöver. Du ”går på ångor” som piloterna säger. Känner du igen dig? Då så, låt oss fixa detta!

Jag har övertygat människor att börja äta frukost i 15 års tid. En sak har stämt i 100 % av fallen. Den som säger ”jag kan inte äta frukost” kommer tre veckor senare inte att säga det längre. Kroppen är adaptiv, den anpassar sig. Och det bästa är – den vet vad den behöver och när den får det tar den tacksamt emot det. Det var det om varför. Nu till vad.

Hört talas om talesättet ”ät frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en tjänare”? Det är faktiskt helt rätt. Men det är svårt, jag vet detta själv. Det går inte att trycka i sig hur mycket som helst på morgonen. Försök i alla fall som man att få i dig minst 600 kalorier och som kvinna minst 400.

Jag rekommenderar en frukost rik på protein och fett men fattig på kolhydrater. Detta då jag anser att kolhydrater hör hemma efter träning och/eller på kvällen då de gör oss lugna och på morgonen vill man ju bli aktiv och energisk och då är protein och fett att föredra.

Veckans tips på 3 st. enkla superfrukostar;

MAN

– 4 ägg, stekta i smör (äggröra eller vändstekta) + 100 g avokado
mosad med lite tomat vid sidan om.
600 kalorier.

– 150 gram fetaost, tomat, gurka och paprika. Gör en sallad av det eller
ät bara som det är. Ringla över 1 msk olivolja och/eller balsamico om
du är gourmand 🙂
545 kalorier.

– Omelett med 4 ägg, 40 gram ost. Riktigt god klassiker.
600 kalorier.

 

KVINNA

– 3 ägg, stekta i smör (äggröra eller vändstekta) + 70 g avokado mosad
med lite tomat vid sidan om.
440 kalorier.

– 100 gram fetaost, tomat, gurka och paprika. Gör en sallad av det eller
ät bara som det är. Ringla över ½ msk olivolja och/eller balsamico
om du är gourmand 🙂
450 kalorier.

– Omelett med 3 ägg och 25 gram ost. Riktigt god klassiker. Servera
med grönsaker.
440 kalorier.

Senare i veckan kommer recept på en ovanligt söt frukost helt utan socker!

Prova dessa ovan tills dess!