Glass utan Synd

Jag älskar glass. Verkligen. Det jobbiga är att det är så mycket socker i glass och det gör att man drar sig för att äta det så ofta. Och när man gör det ligger det dåliga samvetet när till hands. Så njutningen blir begränsad och kortvarig. Känner du igen dig?

Tänk om man kunde hitta en glass i princip utan socker, med bara naturliga ingredienser och dessutom laddad med protein? Jag letade och fann. Och i dagens avsnitt vill jag dela med mig av dessa syndfria glassar.

Jag vill lyfta fram två tillverkare, LoHiLo och Alvesta Glass.

LOHILO

Står för Low carb High protein Low fat och innehållsdeklarationen stämmer väl överens med namnet. Den är låglaktos (mindre än 1% laktos) och glutenfri och finns i 6 olika smaker som du ser här. I ett halv paket (som för övrigt är ett riktigt bra mellanmål) får du 11 g protein, 4 g fett, 8 g kolhydrater och bara 4 g socker med totalt 115 kalorier. Känner du dig väldigt sugen (och notera att det här är som vilken god glass som helst och därmed svår att släppa ifrån sig, även jag misslyckas ibland..) kan du äta hela paketet och då har du fått i dig 23 g protein vilket innebär att du i princip kan trycka i dig ett paket efter träningen och ändå känna att du har lyckats bra i din diet. Är du på språng och inte har en frys tillhands eller en kompis att dela den med är det enda rätta att sätta i sig hela 🙂

Hur är den sötad?
Naturligt druvsocker och laktitol som framställs av laktos/mjölksocker och innehåller 40% av kalorimängden mot vanligt socker. Dessa är naturliga produkter.

Salted Caramel är min favorit men alla smaker är goda så prova dig fram tills du hittar din favorit. Du hittar LoHiLo i de flesta stora matbutiker (ICA, Willys, Hemköp)  och vill du handla på nätet kan du göra det på Mathem.

 

ALVESTA GLASS

Tillverkar många olika glassar och har tagit fram en serie med 5 st smaker som är naturligt sötade med Stevia.

Stevia (som du kan läsa mer om i denna artikel) är extrakt från Steviaplantan och är en helt naturlig produkt som ersätter socker. Det gör att i 100 g glass får du endast 2 gram socker vilket är rekordlågt. Det finns smaker som passar de flesta gommar såsom Chokladbomb, Saltlaktits och Himmelsk Röra som jag testade i helgen. Väldigt liknande ingredienser som LoHiLo och även här laktosfritt och glutenfritt, dock är denna glass utan tillsatt protein så den är mer för njutning än som träningskomplement.

Även denna glass finns i välsorterade butiker men också på Mathem.

När kan man äta dessa glassar?

– Först och främst som en ersättare till den vanliga glassen du normalt skulle äta. Det blir lägre kalorimängd men framför allt får du i dig ca. 300-1000 % mindre socker då en normalglass innehåller 20 g socker eller mer per 100 g och dessa innehåller 2-6 g per 100 g.
– Före eller efter träningen.
– Som ett mellanmål.
– Är du lite crazy? Lägg på lite bär och njut av en kall frukost 🙂 Notera dock att kroppen oftast mår bäst av att hålla frukosten sockerfri och det lilla sockret man ger den ligger bäst senare på dagen.

Veckans tips:

På bilden har jag pimpat Alvestas Himmelska Röra med Renee Voltaires kokosflingor och ekologiska hallon. Knappt något socker men ökar bara njutningen. Unna dig själv glass utan synd!