Glutamin – din mages bästa vän

Om jag fick välja bara en sak att rekommendera dig att tillföra din kost, skulle det vara glutamin.
Blir du lätt sjuk? Sover du dåligt? Problem med magen? Dålig återhämtning? Chansen är att glutamin kan hjälpa dig!

Glutamin (eller L-glutamin som det heter) är en fantastisk produkt som hjälper i princip alla på något sätt, och som dessutom är relativt billig att köpa in och smaklös och därför enkel att blanda i ett glas eller lägga till i sin shake/smoothie. Glutamin är också den vanligast förekommande aminosyran i vår kropp.

Detta kan glutamin göra för dig;

– Stödjer och bygger upp ditt immunförsvar. Kan ofta stoppa en kommande förkylning, läs mer längre ner i veckans tips.
– Assisterar kroppens återhämtning.
– Hjälper normaliseringen av din tarmhälsa genom att hjälpa täta sk. ”leaky gut syndroms”. Detta hjälper dig att inte bara må bättre men framför allt ökar din matsmältning – du går ner i vikt lättare.
– Kan hjälpa med stressmage och IBS (Irritated Bowl Syndrome – något allt fler diagnostiseras med). En studie visar på att glutamin tom. hjälpte förbättra befintliga magsår.
– Höjer ditt GABA (signalsubstansen gammaaminosyra) som verkar lugnande – perfekt när du ska sova.
– Stödjer hormonernas återhämtning. Studier visar att det höjer GH – vårt föryngringshormon.
– Hjälper kroppen med hantering av blodsocker (läs – enklare att hålla sig i form).

Jag rekommenderar alla att börja med 5 g på kvällen innan läggdags, på tom mage, blandat i ett glas. Notera att glutamin kan göra dig lite trött (olika för olika individer) så ta det till en början just på kvällen. Prova höj dosen till 10 g efter ett par veckor och se hur du reagerar. För den som vill kan man prova lägga till 5-10 g i sin shake efter träningen också – för att hjälpa till med återhämtningen. Maxdos för en idrottande person är ca. 30 g om dagen så överskrid inte detta.

Glutamin kan man köpa online och i hälsokostbutiker, jag rekommenderar personligen Holistics glutamin som du kan köpa till bästa pris på nätet här http://www.bodystore.com/glutamin-400-g

Vad är aminosyror?

Aminosyror är vad protein består av. Olika former av protein består av olika kombinationer av aminosyror. Det finns 8-9 st. essentiella aminosyror som kroppen inte kan bilda själv (som vi därför måste tillföra genom kosten) och det finns 20 st. ytterligare som inte är essentiella, men de kan nog vara så viktiga. Glutamin räknas som en icke-essentiell aminosyra men den är alltså väldigt viktig för vår hälsa.


Veckans tips:

När du känner att en förkylning står för dörren eller om du känner dig allmänt svag, ta då 5 g fyra gånger om dagen, chansen är stor att du nekar förkylningen tillträde till din kropp! Ta en shaker med 20 gram glutamin i och vatten och sen dricker du av den några gånger under dagen. Enkelt, billigt och effektivt! Slår de flesta huskurer – jag har provat det själv.

 

 

Källor samt om du vill läsa mer;

Studie om glutamins hjälp till viktminskning
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25226827/

Studie om glutamins effekt på IBS
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3126904/

Studie om glutamin och magsår
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4963447/