Guide till E-nummer, skippa kemin i maten!

Ett av de bästa sätten att förbättra sitt välmående enligt mig är att skippa dåliga e-ämnen i maten. Läs om vilka du ska undvika samt hur du hittar dem!

Ju kortare innehållsförteckning, desto bättre för dig. Så skulle jag summera hur du bör resonera när du handlar mat eller väljer mellanmål. I dag tillsätts många kemikalier i vår mat och vissa av dem har följder vi känner till och andra vet vi väldigt lite om än så länge. I dag går vi igenom etiketten på maten och ser till att vi kan göra bättre och sundare val i varukorgen!

Vad är e-ämnen / e-nummer?

Det är de tillsatser som läggs till i vår mat och numret är dess kvalificering enligt internationell standard. Det kan vara allt från citronsyra till kemikaliska färgämnen dvs. något helt naturligt eller något väldigt ohälsosamt.

Varför tillsätts de?

Allt från att maten ska hålla längre till att den ska smaka mer, ha annan konsistens eller bli berikad med något.

Är alla dåliga för mig?

Inte alls, t.ex. E140 är klorofyll, det gröna ämnet som finns i växter. Helt harmlöst.

Vad bör jag undvika?

Naturlig vanilj eller vaniljpulver är bra. Vanillin däremot (som smaksätter de flesta vaniljsmakande glassar) tillverkas ofta av petroliumbaserade kemikalier. Som du märker är det skillnad på tillsats och tillsats.

Vilka mängder rör det sig om?

Innehållsförteckningen i en vara går från största till minsta mängd. Dvs. det du läser först är den största ingrediensen i produkten och det som står sist är det minst av.

Hur kan jag veta vad som betyder vad?

Tillverkarna har två val, antingen att skriva ut e-numret eller att skriva ut namnet på det. Vad låter mest aptitligt? Citronsyra eller E330? Citronsyra avskräcker nog ingen. Mononatriumglutamat (E621) däremot varken låter bra eller är det. Förutom att den ger elände i kroppen så indikerar den på att maten är så fattig på smak att man behöver kemikalier för att den ska vara någorlunda aptitlig. Pass på den.

Äkta Varas hemsida kan du enkelt söka på numret du är nyfiken på.

Varför ska jag bry mig om detta?

Personligen tycker jag att det jag äter är det viktigaste som händer i och med min kropp. Det är bränslet som ger mig energi, håller mig frisk och framför allt bygger upp min kropps försvar mot sjukdomar, stress och negativ energi. Vi har bara använt kemikalier i maten under några årtionden och har ingen aning om de långsiktiga följderna av dessa och jag tror att de skadar vår hälsa på lång sikt.

En annan sak som är väldigt sorglig är att aromer inte behöver specificeras eller delas upp. Någon kan tillsätta 10 st kemiska aromer/smaksättare och det räcker att de skriver ”aromer” vilket man som konsument kanske inte noterar. Det finns få krav på dessa på EU-nivå vilket är anmärkningsvärt.

Hur gör jag rent praktiskt för att skapa förändring?

När jag gjorde detta började jag läsa innehållsförteckningen för det jag tänkte köpa när jag handlade mat. Det finns oftast flera sorter av det du ska köpa. Oftast är en bättre eller “renare” än de andra. Ibland är det ekologiska valet renast men inte alltid. Kolla majonnäsen du brukar köpa och jämför med dess grannar i hyllan. Låt sillen bekänna färg, behöver man 20 ingredienser i en sillburk verkligen? Buljongtärningarna du använder, de ska ju ge smak men vad kommer smaken från? Kolla gärna!
Det kommer att ta lite längre tid att handla i början men du vänjer dig och efter ett tag vet du vad som ska handlas och vad som ska låtas bli.
Kom ihåg grundregeln, ju kortare innehållsförteckning  – desto bättre är maten!

Kan jag äta ute och ändå äta rent?

Ja det går, välj med fördel thai eller indiskt om du ska äta utländskt, de har i princip inga dåliga ingredienser i sina curry-såser. Sushi är ok men wasabin är inte naturligt grön tyvärr så du vet.
Husmans kan vara både bra och dåligt. Många använder ganska dålig buljong och smakersättare men vissa smaksätter maten med bra ingredienser så det varierar mycket mellan olika kök.
Var dock inte för hård mot dig själv, jag anser att om man äter 80% rätt så kan man slarva övriga 20. Så ät det du gillar ute men satsa på att försöka äta de flesta mål av mat där du vet ursprunget. Och det bästa är att laga den själv med bra råvaror och det näst bästa är att köpa färdig mat som du läst baksidan på och vet var den kommer ifrån.

 

Guide till e-nummer

Om det börjar på:

1 är det ett färgämne
2 konserveringsämne
3 antioxidantmedel (ökar hållbarheten)
4 förtjockningsmedel/emulgeringsmedel (för att ingredienserna ska blandas sig bättre)
5 stabiliseringsmedel/klumpförebyggande medel
6 smakförstärkare
9 sötningsmedel

Veckans tips:

Av alla saker jag ändrat på i mitt liv i hälsans tecken finns det inget som gett så snabbt och stort resultat som att skippa e-ämnena så det allra bästa tipset jag kan ge dig är att prova handla mer medvetet när du är i butiken nästa gång!
Läs om min resa i detta avsnitt http://helsomihalsa.se/akta-mat-hur-skulle-du-kunna-ma/