LCHF – världens äldsta mattrend

Effektivaste metoden att gå ner i vikt. Hälsosammaste livsstilen. Det mest naturliga sättet att äta. LCHF har precis som alla kära barn, många namn. Vad ligger bakom detta? I dag benar vi ut konceptet.

LCHF står för Low Carb High Fat och betyder kort sagt att man äter Lite Kolhydrater och Mycket Fett. Utöver ett normalt intag av protein. Proteinet är ju våra byggstenar och vår energi får vi från antingen kolhydrater (såsom t.ex. bröd, pasta, ris, socker mm.) eller fett.

Många anser LCHF vara naturligt för kroppen eftersom det är så våra förfäder åt för över 100 000 år sedan och det är egentligen bara de senaste 5 000 åren som vi ätit en hög andel kolhydrater i och med utvecklingen av jordbrukssamhället. Under 1900-talet har industrialiseringen dessutom gjort att vi börjat äta avsevärt mycket mer socker vilket också gör att LCHF passar bra för då är det lättare att undvika sockret.

Jag följer personligen LCHF när jag äter på mina vilodagar samt alla måltider innan jag tränar (frukost och ev. lunch, beroende på när min träning är på dagen). Efter träningen lägger jag till kolhydrater för återhämtningens skull. Det går dock bra att inte göra så också, i synnerhet om du är ute efter att gå ner i vikt.

LCHF som verktyg för viktminskning

Genom att välja bort kolhydrater och ersätta dem med fett får kroppen en bättre insulinkänslighet (läs mer om det här) och blir mindre benägen att lagra in energi i form av fett på kroppen. Därför är det väldigt effektivt och samtliga personer jag coachar inom hälsa har fått väldigt goda resultat av detta. Många människor tror att om man går på en ”diet” måste man gå hungrig, trött, sur och otillfredsställd. Det är inte sant med LCHF varför jag inte vill kalla det för en diet utan det är snarare en livsstil. Man väljer andra saker helt enkelt att äta än vi är vana vid.

Visste du att sedan 2008 är LCHF godkänt av Socialstyrelsen som behandling av övervikt.

LCHF som hälsometod

Många studier (se längst ner på sidan) visar på förbättrade hälsoeffekter av LCHF. Hjärt- och kärlsjukdomar och typ-2 diabetes har man redan forskat på. Det kommer garanterat fler resultat tror jag. Mer än att hjälpa kroppen övervinna sjukdomar har jag sett att LCHF kan ge människor en generellt bättre hälsa i form av mer energi, förbättrad libido samt en allmänt hälsosammare kropp.

Hur börjar jag?

Det är faktiskt överraskande enkelt. Är du på restaurang och det står ”lax med dillstuvad potatis” på menyn beställer du ”lax utan potatis men med extra sallad och gärna lite extra lax”. Svårare än så är det inte. Du ersätter kolhydraterna i potatisen med extra protein och fett i laxen. Salladen följer med som utfyllnad och extra nyttiga fibrer och vitaminer/mineraler.

När du lagar lasagne ersätter du lasagneplattorna med zucchini som du skivar istället. Och lägger till extra ost och grädde. Låter det jobbigt? Vem tackar nej till extra ost… 🙂

Till frukost byter du ut det vanliga brödet mot fröknäcke som innehåller mindre kolhydrater men ofta mer fett.

Vill du ha konkret inspiration? Här följer några riktigt goda recept jag själv äter hemma, alla är LCHF och dessutom vegetariska (med fisk eller mjölkprodukter);

Saknar du socker? Använd naturliga ersättare för det, läs mer om det i detta avsnitt.

Oavsett om du vill gå ner ett par kilo i vikt eller bara må lite bättre och få lite mer energi är mitt råd att prova detta i 4 veckor. Du kan knappast förlora något på det men chansen finns att det kan förändra delar av ditt liv. Våga testa! Behöver du hjälp? Följ våra artiklar här, det finns många aspekter i ämnet och om du saknar något eller har en fråga är vi bara ett mail ifrån dig. Lycka till!

Veckans tips:

Vill du djupdyka i ämnet? Kul! Här har du några studier som visar på LCHF:s effektivitet inom både viktminskning och hjärthälsa samt diabetes;

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa022207
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa022637
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17228046
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1464-5491.2007.02290.x/full

Vill du läsa hur Leif GW Persson gått ner 22 kg med hjälp av LCHF? Varsågod 🙂