Om oss

Misha

Jag är 36 år gammal och arbetar som VD på företaget YogaStyrka. Jag har en bred bakgrund inom träning och hälsa och har i livet tacklat det mesta vi killar stöter på såsom håravfall, övervikt, energiförlust och har via andra familjemedlemmar upplevt och sett de vanligare kvinnliga ämnena såsom hormonförändringar och ätstörningar.

Jag har bränt ut min kropp två gånger, båda gångerna när kombinationen arbete och privatliv helt enkelt inte haft möjlighet att samsas och har kommit tillbaka starkare än någonsin med löftet att aldrig tappa taget igen. Jag vet hur tufft livet kan vara och hur lätt det är att gå ner sig men jag vet också tack vare alla enastående människor jag träffat utmed vägen att livet är en underbar gåva och att alla tillstånd, psykiska såsom fysiska, är en del på vägen och inte bestående. I dag är jag i mitt livs form, psykiskt som fysiskt och jag känner mig yngre för varje dag som går. Jag har samlat på mig en del kunskap på vägen och jag vill här dela med mig av det jag har i min kappsäck.

På YogaStyrka arbetar vi med en helhet inom hälsa. Vi har ett brett yogaprogram med värmeyoga och rumstempererad yoga. Vi har styrkeklasser som fokuserar på högintensiv (HIIT) intervall-träning som ger maximala utslag på minimal tid enligt den senaste forskningen inom träning och fysiologi.
Vi har workshops och vi anordnar events med olika idrottsprofiler, t.ex. LöpStyrka.
Slutligen har vi personlig träning och rådgivning inom kost och hälsa via vårt breda nät av fackfolk som jobbar allt från inom Svenska Skidlandslaget till att coacha elitidrottare och guldmedaljörer i OS.
Men mest jobbar vi med helt vanliga människor, precis som du och jag. Och det bästa hos oss är att vi inte håller in på vår kunskap. Kom och häng i vår reception kring en klass och lyssna själv! Eller börja med att hänga med här.

Maria

Jag som skriver recepten här heter Maria, är 28 år gammal och arbetar som civilingenjör. Innan jag blev ingenjör på heltid jobbade jag bland annat som ansvarig kock på en skuta med upp till 50 passagerare som serverades mat 5 gånger per dag.

Jag har ofta ställt mig frågan varför det mesta av maten vi äter inte är nyttig? Varför är alla kiosker fulla av socker och skräp? Ju nyttigare jag har börjat äta desto svårare har det blivit för mig att äta det som jag vet att min kropp inte mår bra av. Jag minns en tid då jag kunde proppa i mig lösgodis tills det kändes som att jag skulle få bristningar på magen och att det skulle flyga ut godis ur öronen på mig, men nuförtiden när det står godis framme är jag aldrig sugen. Ibland har jag smakat och då har jag verkligen känt att min kropp inte vill ha det och att jag inte tycker att det är gott längre.

Min kropp är bland det värdefullaste jag har och så mycket som den gör för mig varje dag förtjänar den att drivas på det bästa bränslet jag kan ge den. Hemma hos oss äter vi ekologiskt, sockerfritt, glutenfritt och vegetariskt med undantag för fisk, ägg och mjölkprodukter. Jag blir ofta inspirerad till nya recept på våra resor och många av dem tänker jag dela med mig av här.
En röd tråd genom recepten kommer därför att vara hälsosam mat med inriktning på lågt på kolhydrater, gärna ekologiskt, sockerfritt och ofta vegetariskt.
Jag är alltid nyfiken på nya recept och tar gärna emot tips! 🙂 Maila på adressen nedan eller skriv till oss på Facebook eller Instagram.

Varje vecka kommer ett nytt inlägg, skriv upp dig längst ner så får du ett mail varje måndag när veckans avsnitt släpps. Och förresten, vi är inte sponsrade av någon utan alla råd du får här kommer direkt från hjärtat och vår erfarenhet. Så du kommer inte behöva höra om vilken energidryck jag drack varje vecka.
Jag vill hellre att du får energi från rätt kost och träning och att du själv väljer vad du vill köpa.
Varför gör vi det här då undrar du? Jo – jag vet att det finns mycket kunskap där ute men jag vet också att det är en djungel och förstår att nutidsmänniskan lätt blir förvirrad av alla intryck. Jag hoppas kunna skapa en röd tråd, en linje att följa så att alla som läser detta kan göra sitt liv åtminstone något hälsosammare och nyttigare och förhoppningsvis också lite gladare. Det vinner vi alla på. Vi som samhälle är också en helhet, en organism där varje part är en del av den stora bilden. Precis som din kropp.

Varför är det så komplicerat att veta hur man ska äta, träna och vad man ska göra för att må bra?
Det är inte så komplicerat anser jag. Däremot så säljs det mindre tidningar om man inte kan komma på nya dieter var och vartannat år. Det säljs väldigt mycket kosttillskott på marknaden, det har du säkert märkt. Få är bra och många av dem behöver du inte. Om vi visste exakt vad vi behöver skulle vi konsumera mindre. Det finns alltså ett värde i att hålla dig och mig underinformerade. Det är baksidan av vår marknadsekonomi. Sen ska vi inte ens börja tala om att läkemedelsindustrin tjänar mångmiljarder på att vi är sjuka. Och sen blir friska efter deras kostsamma medicinering. Tänk om man kunde slippa bli sjuk? Eller minska ner på mängden sjukdomar? Hur många skulle tjäna mindre på det? Detta slutar här. Jag lovar och svär att bara ge dig de råd jag vet själv fungerar, på mig och min omgivning efter empiriska resultat. Och det kommer att ske med helt naturliga och sunda metoder.

Det finns mycket att säga om kost och jag kommer att prata en hel del om just det. En vanlig fördom är att det är svårt att hitta alternativ och variation inom en vegetarisk kost. Jag kan garantera dig att så inte är fallet, däremot behöver man tänka lite utanför boxen. Varje sak kan ersättas och man behöver inte överge sin huvudrätt alls, det är en ren vanesak har jag själv märkt då jag en gång i tiden åt kött två gånger per dag. Kompromisser behövs inte, jag kommer ge dig den inspiration (och konkreta recept från min bättre hälft Maria) som du behöver om du vill prova äta mer vegetariskt. Så som världen ser ut är det en oundviklig väg och då kan man lika gärna börja redan nu.

Sammanfattningsvis är mitt mål inte att servera dig banbrytande information här som inte finns någon annanstans, min målsättning är snarare att erbjuda en unik blandning av lättillgänglig kunskap som passar alla, från en vegetariansk yogi, en hårt tränande atlet till en småbarnsförälder som vill hitta tillbaka till ett hälsosamt liv.

Hel som i Hälsa. Välkommen!

läs första avsnittet här