Svärmors Pavlova (utan socker!)

Den klassiska bakelsen Pavlova optimerad för att vara nyttig, sockerfri, naturlig men minst lika god som originalet. Kvargen ökar proteininnehållet, det naturliga sötinet ersätter sockret och bären är bara perfekta som de är och behöver inte ersättas med något.

Receptet är för 12 bakelser men du kan lätt halvera mängden om du vill göra färre men jag skulle avråda från det 🙂

6 äggvitor
¾ krm salt
3 dl Sötin (Erythritol, naturligt sötningsmedel utan kalorier)
1,5 tsk äppelcidervinäger
1 msk majsstärkelse
1,5 tsk vaniljpulver
5 dl vispgrädde
1000 g lättkvarg
valfria bär

Ugnen ska stå på 225 grader. Vispa äggvitorna med saltet med elvisp, det ska bli ett hårt skum. Fortsätt sedan med att tillsätta Sötinet, sen majsstärkelsen med vanilj och vinäger. Forma bottnarna och in i ugnen med dem, sänk värmen till 125 grader och lämna dem i ca. 1,5 h, håll dock koll på dem. Medan de lagas, blanda vispad grädde och kvarg så du får en lagom luftig massa, du kan söta den något med vanilj och stevia men det är inte nödvändigt. När bottnarna kommer bör de svalna först, så gör dem gärna dagen innan eller några timmar innan du ska servera. Sen är det bara att klicka på massan och dekorera med bär.

Tillagningstid: 2 h (varav aktiv tid ca. 25 minuter)

Mishas kommentar:

Det här receptet lyckades jag sno åt mig på midsommar, jag kan garantera att det är värt den stund det tar att laga och dina eventuella gäster kommer älska bakelsen och förmodligen inte mindre när du berättar att den är helt nyttig också!
Låg på kolhydrater, full av protein och fett gör den till en grym LCHF-dessert.
När du läser vad den innehåller nedan kommer du förstå varför jag rekommenderar att göra 12 st. Du kan nämligen med väldigt gott samvete äta två stycken 🙂

Näringsinnehåll per bakelse:

14 g protein
16 g fett
6 g kolhydrater (varav 5 g socker)
234 kalorier

Vill du veta var du kan köpa Sötin? Kolla här.