Träning under & EFTER graviditet del 2

Under en förlossning utsätts kroppen för stor påfrestning och det kan ta ett bra tag för kroppen att återhämta sig. Både om du fött vaginalt eller med kejsarsnitt så behöver kroppen vila, men kroppen mår även bra av att få röra på sig. Du måste dock anpassa din träning efter hur din kropp mår.

Man får trappa upp sin träning successivt och man måste ha tålamod. Kroppen är inte som den var tidigare. Men det betyder inte att den inte kan bli som den var tidigare.

Ta det lugnt de första två månaderna. Barnvagnspromenader till affären räcker gott och väl och fortsätt med din bäckenbottenträning. Öka gradvis promenadernas längd och fart.

Säg till din din barnmorska att hen ska kolla din bäckenbotten samt din magmuskulatur. Det är inte alla som gör det på rutin, utan man får säga till att man vill ha en kontroll (detta brukar göras två månader efter förlossningen).

Att stärka den inre magmuskulaturen är extremt viktigt. Under graviditeten och när magen växer så tänjs dina magmuskler ut åt sidan och alla magövningar ska därför undvikas innan magen ”gått ihop sig”. Jobba istället på att stärka den inre magmuskulaturen genom olika andningsövningar. Det finns en jättebra app som heter MammaMage som jag starkt rekommenderar. Där får du bra instruktioner hur du jobbar med din magmuskulatur stegvis till dess att du har styrkan och kontrollen att utföra mera avancerade övningar. Jag rekommenderar även att ladda ner en app för knipövningar. Jag har en som heter Knip och jag är jättenöjd med den. Jag använde den under min senaste graviditet och även nu 1 år senare.

Träning som är bra att börja med:

  • Knipövningar
  • Magaktiveringsövningar
  • Promenader

 

Träning som är bra när du känner dig redo

  • Lättare styrketräning
  • Gruppträningspass anpassade för postgravida

Sammanfattning

Ta promenader och jobba med den inre magmuskulaturen och gör dina knipövningar. Det finns även knipkulor man kan använda sig av.

Glöm inte bort att äta! Maten är extremt viktigt för att kroppen ska kunna läka och återhämta sig.

Gör en efterkontroll hos din barnmorska för att kontrollera mag- och bäckenbottenmuskulaturen.

Undvik: Magövningar såsom situps och plankan, hopp och löpning, tunga styrkeövningar.

 

Veckans tips:

Jag har inga fler tips utöver Sophies briljanta råd annat än att om du är i första trimestern eller redan fött barn och vill prova yoga tycker jag du ska komma till YogaStyrka och testa någon av våra lugnare klasser. Läs mer på www.yogastyrka.se där du också kan köpa en provklass för 99 kr eller ett prova på-kort där du kan köra hur många klasser du vill i 21 dagar för 299 kr.